måndag 21 februari 2011

Tonfisksubstitut och onaturliga jordgubbar

Tycka vad man vill om Alla hjärtans dag, men det är i alla fall en bra ursäkt att äta finmiddag på en måndag. Sambon var sugen på tonfiskfilé så jag surfade upp ett recept som i och för sig verkade lite märkligt, men ändå lät ganska gott. Så vi chansade, trots att kombinationen koriander/dill/chili/västerbottenost/ansjovis/vitlök lät som att någon hade blivit lite carried away... Men sedan blev vi varse att färsk fisk är inget man får tag i på måndagar. Alls, faktiskt. Så till Plan B: fryst tonfisk. Men inte ens i frysen på Den Kaotiska Massymbiosen Stormarknaden kunde vi hitta en sorglig liten tonfiskbit, så det blev Plan C, lax, i stället. Och det blev väl ganska gott till slut. Men lite väl omständligt och pretentiöst, kan jag tycka. Mer input än output, så att säga.

Till dessert skulle vi göra marängnästen med citronkräm, jordgubbar och grädde. Jag hade för mig att det skulle finnas färdiga marängnästen att köpa, men icke. Att baka egna kändes inte aktuellt för en måndagkväll, så det fick funka med vanliga. Snabbt skulle det gå. Koka citronkräm och svänga ihop, bara. Men tillfredsställelsen av att ha åstadkommit egen citronkräm kunde tyvärr inte riktigt uppvägas av insikten av att jag hade en burk med något som smakade nästan exakt likadant stående i kylen. Jaja. Jag hade i alla fall fått tag i dyra, vackra, belgiska jordgubbar i en söt, hjärtformad ask - de skulle nu utgöra pricken över i. De visade sig dock inte bara se konstgjorda ut, utan även både dofta och smaka konstgjort. Men se det - och ett kilopris på två hundra spänn - är priset man får betala för att fira kärleken en måndagkväll i februari.

lördag 12 februari 2011

Vegetariskt för en gångs skull

Det senaste året har ju utbudet av företag som erbjuder hemleverans av matkassar med tillhörande recept fullkomligt exploderat. Syrran hade önskat sig ett sådant abonnemang i födelsedagspresent. En prova-på-kasse fick hon i alla fall och när vi sågs häromdagen så hade de just kört igenom dess fem recept. Ett av dem blev jag tvungen att prova direkt: halloumi med bulgur, ugnsrostade grönsaker och hummus med soltorkade tomater. Jag är generellt sett dålig på att laga vegetariskt, har liksom aldrig kommit in på det spåret. Och ofta kan jag tycka att det saknas något i rätten. Men detta var riktigt gott! Tre tjocka skivor halloumi, bara en sådan sak!