söndag 24 juli 2011

Ännu mera nudlar

Med risk för att verka tjatig så - yes, jag har lagat nudlar igen. Denna gång hade jag i Den Berömda Nudelkokboken hittat ett recept på klassikern Pad thai som jag ville prova. Rätten består av kyckling, morötter, broccoli, chili, lök och vitlök som man först steker och sedan gosar ihop i pannan tillsammans med kokta risnudlar, ägg och en härlig sås bestående av lime, citron, fisksås och farinsocker. Sedan toppar man hela härligheten med jordnötter och korianderblad.

Det skulle egentligen vara böngroddar och jätteräkor i också, men de skippade jag. Böngroddar smakar ändå ingenting och sedan ligger två tredjedelar av paketet och ruttnar i kylen. Jätteräkor är gott, men jag blev lite för snål för att kosta på mig sådana för en vardagmiddag. Dessutom vet jag inte om det kanske är så att man bör ha moraliska betänkligheter mot att äta jätteräkor?

I vilket fall blev det en riktigt trevlig matupplevelse. Jag var lite tveksam efter de första tuggorna, men blev allt mer övertygad i takt med att mängden mat på tallriken minskade. Och märkligt nog tyckte jag att maten blev godare allt eftersom den svalnade. Den var ny.

Gazpacho gone green

Innan sommaren alldeles kom av sig och det fortfarande var soligt och varmt så hann jag testa en grön och skön sommarsoppa ur min mattidning. Temat verkade vara att ta (nästan) alla gröna grönsaker man hittar i affären och köra dem i mixern tillsammans med lite grädde, en skvätt fond och en nypa örtsalt. Sedan skulle man skoja till det hela med några räkor och ett par korianderblad. Annorlunda men rätt så gott, tyckte jag i alla fall. Sambon var inte lika övertygad. Serverar man honom en mör och blodig köttbit blir han lycklig, men soppan var väl ungefär så långt man kan komma i andra änden av skalan. Focaccian i föregående inlägg var dock nybakad vid tillfället och verkade rädda upp situationen något.

torsdag 21 juli 2011

Semesterbröd

Äntligen semester! Under första veckan jobbade sambon, så jag hade gjort en lång lista med hemmaprojekt som jag skulle sysselsätta mig med. Nu har halva semestervecka nummer två också gått och listan är väl avbockad till hälften, ungefär... Men jag har ju trots allt semester. :-)

Lite bröd har jag i alla fall åstadkommit! Två av mina vänner har vid olika tillfällen ganska nyligen bjudit mig på nybakad och riktigt smarrig focaccia, så jag tänkte att jag skulle göra ett försök själv med. Har testat en gång tidigare, för många år sedan, och det resulterade i en skiva masonit. Men det var ju också pre-Kitchen Aid. Det nya försöket genererade en focaccia som var både frasig och hyfsat saftig, och riktigt god tillsammans med lite färskost med smak av pesto och tomat. Recept finns här.

Focaccia är ju dock inte just något frukostbröd, så eftersom jag ändå hade ett halvt paket jäst kvar, assistenten framme och redan hade börjat sprida mjöl i hela köket beslutade jag mig för att fortsätta på den banan. Surfade runt ett tag efter ett recept som gärna fick innehålla inte bara vetemjöl, utan även rågmjöl, krossade linfrön och/eller havregryn som råkade vara det som fanns hemma. Hittade till slut dessa havrerutor som visade sig vara både lättbakade och goda!

torsdag 14 juli 2011

Nudlar igen

Jag tror att jag sakta men säkert håller på att jobba mig igenom hela den där nudelkokboken jag fyndade på bokrean. Och jag tror även att jag har kommit på varför: allt-i-ett-grejen. Oavsett om det är pajer, gratänger, sallader eller nudelrätter så gillar jag att kompletta recept där alla beståndsdelar ingår; köttråvaran, kolhydrattillbehöret, grönsakerna och såsen. Och det är ingen nackdel att blanda ihop allt i samma form.

I detta recept var ett av momenten att grilla paprika i ugn och sedan dra av skalet. Har försökt mig på det förr, men tror att jag den gången hade för dåligt tålamod att vänta tills paprikorna var alldeles svarta innan jag tog dem ur ugnen, och sedan orkade jag inte heller vänta tills de vilat i plastpåse tillräckligt länge. Men den här gången gick det bättre. Och förväntningarna stegrades när jag provsmakade såsen. Den innehöll bland annat sesamolja, lime, soja och sweet chili och var riktigt god när jag precis hade vispat ihop den. Jag ska inte säga att det blev dåligt sedan den hälls ner i pannan med övriga ingredienser heller, men faktum var att den var godare kall.

tisdag 5 juli 2011

Tuppnäbb och godisrullar

Mamma skämde nyligen bort mig med en prenumeration på ett glossigt dammagasin. Jag gissar att det hade sin upprinnelse i min beklagan över att "alla" tidningar antingen består av tre fjärdedelar mode (som ingen vanlig människa varken har kropp eller plånbok för) och resten reklam, eller riktar sig till låginkomsttagande småbarnsmammor som får råd om hur de ska orgasmsäkra(!) semestern. Båda dessa typer av tidningar brukar ju innehålla några matsidor och i den sistnämnda sorten finns det då och då rätter som lockar, medan recepten i den förstnämnda brukar vara något pretentiöst trams som i första hand ska imponera på ens trendiga vänner från Solsidan. (Jo, jag vet att jag är väldigt kategorisk nu. Men det känns OK.) Nåväl, den tidning mamma nu förärat mig skulle enligt hennes egen åsikt vara lite mer lagom på de flesta plan. Och jag måste säga att det verkar lovande. Matsidorna, inte minst. Föll pladask för ett recept på en guacamoletortilla, tänkt som ett grilltillbehör. Så mycket godsaker i ett och samma bröd! Funderade på vad vi skulle ha till och kom att tänka på de bitar ryggbiff jag hade i frysen. Är generellt inte så värst trendkänslig av mig, men tycker mig ha snappat upp att det är ute med grillolja och inne med rub. Så jag slogs av idén att låta vanlig tacokrydda tjänstgöra som rub. Det visade sig bli framgångsrikt! Funderade på vad som skulle kunna passa som sidekick till dessa köttbitar och de fantastiska rullarna och kom på att lite tomatsallad med koriander nog inte skulle vara så dumt. När vi var i Mexiko för ett par år sedan så ställdes det på nästan varenda restaurang fram en skål med denna ljuvliga blandning tillsammans med några hemlagade tortillachips att mumsa på innan maten. Men det var först för några veckor sedan som jag lärde mig vad denna salsa kallas, när jag satt på en mexikansk restaurang i Kalifornien och läste "pico de gallo" på matsedeln och frågade mitt sällskap vad det innebar. Tuppens näbb, minsann! Härledningen oklar, men gott är det!

Improvisera mera

I mattidningen jag prenumererar på finns ett återkommande inslag där någon matpersonlighet under vinjetten "När jag bara har 10 minuter på mig" får tipsa om en snabblagad maträtt. Någon brukade då slå till med färsk, fylld pasta med hackade tomater, örter, olivolja och parmesan. Och det lät ju för all del gott, men jag brukar oftast ha mer än 10 minuter på mig att laga middag, så jag började fundera på hur man kunde pimpa den där rätten. Det slutade med att mina pastakuddar (fyllda med ricotta och spenat) fick sällskap av tomater och rödlök som frästs i olivolja tillsammans med vitlök, salt och peppar. Till det en handfull ruccola, några skivor lufttorkad skinka, lite parmesan och några varv på pepparkvarnen. Det blev riktigt gott!

Jag brukar inte vara så mycket för att improvisera annars. Antingen lagar jag sådant som jag gjort förut och kan utantill, eller så vill jag gärna ha ett recept att följa. Men då kan jag vara lite inkonsekvent med noggrannheten; ibland mäter jag upp varje ingrediens väldigt noga och skulle inte komma på tanken att måla utanför ramarna, medan jag andra gånger glatt höftar till det samtidigt som jag hejdlöst byter ut ingredienser. Bara jag har ett recept att utgå från. Men ibland kommer det visst något kreativitetsryck. Och det kändes rätt bra att montera bort stödhjulen för en kväll.