tisdag 13 december 2011

Pepparkaka - bokstavligen

För några veckor sedan lunchade jag med ett par kollegor som delar mitt intresse för bakning. Det blev också det stora samtalsämnet för dagen. Den ena berättade om hur hon ställt till med ett riktigt tårt- och kakkalas till dotterns födelsedag, och den andra talade om att hon redan börjat baka julens alla kakor (det skulle bli en ansenlig mängd) och stoppa i frysen. Någon sådan storbakare har jag själv aldrig varit, det brukar på sin höjd bli två sorter åt gången. Eller förresten, det där året jag var au-pair och hade flera veckors julledigt blev det nog faktiskt sju sorters kakor. Drabbades av helt otroliga mått av julstämning och huslighet det året. Men det var då det. Nu bakar jag lite åt gången när andan faller på eller behov uppstår. Och härom lördagen uppstod det ett behov! Två goda vänner skulle komma på besök med sina barn och jag hade inget roligt att bjuda på. Då slog det mig att jag kanske skulle testa det lite annorlunda recept som kollegan med julkakorna pratat om: en sockerkaka smaksatt med ingefära, citron och svartpeppar(!). Receptet kom från en kokbok som jag faktiskt själv redan hade i samlingen men som gått mig helt förbi. Kollegan tyckte att pepparn gav en kul och god twist till kakan och jag blev nyfiken att prova. Kan inte annat än att hålla med henne, det blev en oväntad och lite crazy men god smakkombination som även verkade gå hem hos gästerna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar