söndag 4 december 2011

Testlagat

I min matvarukedjas stamkundstidning har de kört ett återkommande inslag där "månadens testlagare" fått provlaga och betygsätta tre olika recept. Testlagarna är läsare av tidningen, vanliga privatpersoner som helt enkelt anmält sitt intresse och sedan valts ut av redaktionen. Tre personer åt gången återkommer några gånger i tidningen, sedan är det tre nya personers tur. Som tack för besväret ersätts man för sina utlägg för matvarorna till rätterna.

Jag har tilltalats av konceptet och funderat på att anmäla mig varje år när de sökt nya testlagare, men aldrig fått tummen ur. Och nu har de plötsligt gjort om konceptet! "Alla kan bli testlagare!" Den som är intresserad anmäler sitt intresse, får några recept mailade till sig en gång i månaden, väljer själv vilka man vill laga och bland de testlagare som kommenterar recepten väljs några ut som publiceras i tidningen eller på webben och honoreras med matcheckar eller lotter. Listigt! Med detta nya grepp får de simsalabim massor av folk att handla varor de aldrig annars skulle kommit på att köpa, mängder av (förhoppningsvis) positiva omdömen om recepten på sin sajt och snudd på gratis material till sin tidning. Det är bara att gratulera. Och jag, jo jag tänkte att jag minsann skulle testlaga OCH se till att bli publicerad. Det gick över ganska snabbt. Inget fel på recepten, de såg allt rätt så tilltalande ut - men jag kände att jag ids nog inte. Det blev plötsligt krav, deadline och prestige av alltihop och då fick det vara. Men jag testade i alla fall ett av recepten i den första omgången. Det var en vegetarisk rätt, bulgur blandad med stekta grönsaker, nötter och fetaost, som skulle serveras med ajvar samt en kikärtsröra. Återigen kom mina fördomar om vegetarisk mat på skam; det var varken smaklöst eller fattigt utan köttråvara. Men jag hajar inte grejen med att göra kikärtsröra utan vitlök, det är ju som att göra béarnaise utan dragon. Så sorglig kunde jag inte låta min kikärtsröra bli.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar