Den där våren som jag gladde mig så
åt för några veckor sedan, den verkar ha bestämt sig för att ta
en liten paus. Vi hade ett par härliga dagar då vi hann njuta av
sol och värme och till och med ta ut motorcyklarna på ett par
vändor, men sedan dess har det mest varit mulet, regn, snöblandat
regn, blåst och några enstaka plusgrader. Men medan vårkänslorna
fortfarande satt i hann vi med att smaka på den nya årstiden i form
av denna ljuvliga sallad med varmlökt lax, delikatesspotatis och
primörer. I receptet skulle det vara egenrökt abborre, men det
verkade ju vara onödigt att gå över ån efter vatten när jag hade
prima färdigrökt lax i frysen. Potatisen vi använde är en ny
favorit i hushållet. Den säljs i små påsar om 900 gram och finns
i lite olika sorter men med det gemensamt att de är riktiga små
lyxpotatisar med tunt, fint skal och en fantastisk smak och
konsistens. Jag trodde aldrig jag skulle tycka det var värt att
betala tre gånger priset för vanlig potatis, men det är det
faktiskt. Vi äter inte så mycket potatis så när vi väl gör det
är denna finpotatis väl värd de extra kronorna.
Passande nog hade mataffären gjort i
ordning en sektion med primörer när jag var där och på jakt efter
just sådana, så där hittade jag fina rädisor, morötter och
sparris. Tillsammans med laxen och potatisen samt lite sallad, röd
lök och ägg blev det en riktigt god, mättande och framförallt
väldigt vårig rätt. Den fräscha dressingen med pressad citron,
dijonsenap, olja och salt passade utmärkt till. ”Förrätt” stod
det i mattidningen, men den funkade förstås utmärkt som huvudrätt
och då fick vi dessutom njuta desto mera!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar