torsdag 31 maj 2012

Man tager vad man haver

I senaste kokboksfyndet finns det ett hyggligt antal recept som står i kö att provas, men nu är det i alla fall ett mindre. Denna rätt lagade jag en fredagkväll nyligen och den var riktigt god! Laxen är täckt med en blandning av citronskal och -saft, calamondinmarmelad, lätt mortlade bruna och gula senapsfrön samt salt och peppar. Risotton är en klassisk sådan men som fått lite nytt sällskap i form av brynta kronärtskockshjärtan och toppats med bitar av soltorkad tomat och lite persilja. Det skulle egentligen vara lufttorkad, rökt skinka som bakats knaprig i ugnen, men jag kostade inte på oss en hel sådan förpackning för att använda en skiva utan tänkte ta lite bacon i stället. Den råkade vi dock äta upp tidigare i veckan, så då fick det blir tomater. Rätt färg i alla fall. Och persilja skulle det inte heller vara, utan gräslök. Men den låg inte alls där i frysen som den borde, det gjorde däremot persiljan.

Det blev inte alls någon dum rätt, detta. Men jag hade nog förväntat mig lite mer sting av senapsfröna, de smakade förvånande nog inte särskilt mycket alls. Det söta i marmeladen tog faktiskt överhanden trots syran från citronen. Toppingen gjorde å andra sidan laxen extra snygg och det ska inte underskattas. Risotton smakade som risotto bör och tillbehören gjorde rätten både estetiskt tilltalande och tillförde det lilla extra. Perfekt fredagsmat!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar